Wednesday, April 15, 2009


[Nik+Aziz+sidebar.jpg]


Nik Aziz

... kebanyakan isteri Rasulullah s.a.w. Adalah dalam usia muda belaka, sedangkan Rasulullah s.a.w. telah menjengkau usia tgua. Meeka membayangkan , bahawa seandainya Allah SWT mewafatkan Rasulullah pada ketika itu, pastilah mereka menjadi balu dalam usia muda belaka.

Kebanyakan mereka berharap, jika Allah mengizinkan, maka inginlah mati bersama- sama Rasulullah, keran jika mereka mati dahlulu akan dapat segra bertemu Rasulullah semula. Lantaran itu ada di antara mereka yang berbincang sesama sendiri siapa yang akan berpulang ke hadrat Allah seiring dengan kewafatan Rasaulullah.

Pada suatu ketika para isteri Rasulullah s.a.w.telah bertanya kepada Nabi, siapakah di antara mereka yang akan dimatikan oleh Allah seiring dengan kewafatan Rasulullah s.a.w.

Rasulullah s.a.w. telah memberitahu para ummahatul mukminin (para ibu orang- orang mukmin) itu, bahawa isteri Nabi yang telah kembali ke rahmatullah seiring dengan kewafatan Nabi ialah mereka yang 'tangan panjang' yang akan cepat jumpa Rasulullah.

Sebaik – baik sahaja mereka mendengar jawapan Rasulullah s.a.w. Itu mereka pun berpakat dan begilir – gilir untuk mengukur tangan – tangan mereka, siapa di antara mereka yang panjang. Lalu mereka mendapati, bahawa tangan Siti Saodah yang tangannya lebih panjang dari (tangan) kalangan isteri -isteri Nabi.

Tetapi setelah beberapa ketika Rasulullah wafat, tiba - tiba merteka dapti yang segera menyusul pulang ke rahmatullah bukannya siti Saodah, sebaliknya yang mati duhulu ialah, Zainab.

Dengan peristiwa itu mereka memikirkan semula apakah sebenarnya yang dimaksudkan 'tangan panjang' oleh Rasulullah s.a.w. Itu.

Isteri Rasulullah s.a.w. Yang brnama ?Zainab itu mengikut riwayatnya mempunyai perusahaan sendir beliau seorang penusaha kulit dan peniaga kulit – kulkit binatan.Kukit – jukititu disamak atau direndam dengan bahan – bahan tertentu untuk menghilangkan baunya dan kemudiannya dijemur sebelumia dijual.

Perniagaannya sangat maju kerana penggunaan kulit paa ketika itu sangat meluas. Kulit bukan sahaja boleh dijadikan kasut, malah kulkit juga boleh dibuat timba,hamparan sweperti poermaidani dan juga boleh dijadikan atap dan dinding rumah. Menyebabkan beliau tidak terlalu bergantung dengan pemberian suaminya,iaitu Rasulullah s.a.w.sendiri.

Justeru Zainab telah menggunakan sebahagian besar dari lapa (keuntungan) perniagaannya untk berderma dan bersedekah membantu orang – orang suszah dan sebagainya.Maka, terkenallah di kalangan para isteri Nabi s.a.w.yang banyak memanjangkan tangan menghulur bantuan ialah Zainab.

Dengan demikian, maka, fahamlah para ummahatul mukminin, bahawa yang dimaksudkan 'tangan panjang' itu bukan ukuran pada fizikal yang panjang,sebaliknya ia membawa erti tangan yang banyak menderma. Memanjangkan tangan membantgu dan membuat kebajikan untuk meringankan penderitaan orang lain.”

(Buku, Tazkirah Tuan Guru – Tazkiyah Jiwa dan Nafsu, 1995, Dewan Muslimat Sdn. Bhd.)


*** ***


WASPADA!!!

BAHAYA KEPADA MELAYU DAN UMAT ISLAM

SEMUA PARTI POLITIK DI MALAYSIA YANG TIDAK ADA DALAM PELEMBAGAANNYA ASAS DAN TUJUAN' BERJUANG MENDUKUNG KEBANGSAAN MELAYU, BAHASA MELAYU DAN AGAMA ISLAM ADALAH BAHAYA KEPADA ORANG MALAYU DAN AGAMA ISLAM, KEADAANNYA SEPERTI RACUN DALAM USUS MANUSIA DAN HAIWAN.

JIKA PARTI – PARTI POLITIK DEMIKIAN MEMERINTAH DAN BERKUASA DI NEGARA INI, BANGSA MELAYU DAN BAHASA MELAYU AKAN HILKANG DAN AGAMA ISLAM AKAN MUSNAH ATAU HILANG JUA.

ORANG - ORANG KETURUNAN PENDATANG DARI CINA DAN INDIA TELAH BERJAYA. PARTI POLITIK YANG SEPERTI YANG TERSEBUT DI ATAS, IAITU PAP ATAU PETIR TELAH BERJAYA MENGAMBIL SEBAHAGIAN DARI BUMI MELAYU DAN DIPERINTAH DAN DIKUASAI OLEH ORANG CINA DAN INDIA, IAITU SINGAPURA.

KUASA ALLAH TIDAK ADA SIAPA YANG TAHU. TETAPI PADA FIKIRAN MANUSIA YANG LEMAH; SAMPAI BILA PUN SINGAPURA TIDAK AKAN DAPAT DIPERINTAH OLEH ORANG MELAYU. PULAU ITU ADALAH BUMI MELAYU PERTAMA YANG TERLEPAS KE TANGAN ORANG – ORANG KETURUNAN PENDATANG.

SETELAH TERTUBUHNYA MALAYSIA, PAP TELAH MENINGGALKAN ANAKNYA DI NEGARA INI, IAITU DEMOCRATIC ACTION PARTY – DAP. HARI INI ORANG MELAYU BOLEH MELIHAT DENGAN MATA ORANG BIJAKJSANA, DAP MELALUI ORANG -ORANGNYA YANG BERPELAJARAN TINGGI TELAH MEMAKI HAMUN ORANG MELAYU. DUA NEGERI DI NEGARA INI DI BAWAH PENGARUH DAN KUASA DAP, IAITU PULAU PINANG DAN PERAK, IAITU SEBLUM TINDAKAN TEGAS DAN BERDAULAT SULTAN PERAK , SULTAN AZLAN SHAH.

PARTI KEADILAN RAKYAT PIMPINAN, ANWAR IBRAHIM MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA DENGAN DAP.

KALAU ORANG MELAYU DAN UMAT ISLAM TIDAN BERWASPADA, BERSATU PADU DAN LUPAKAN BANGSA DAN AGAMA ISLAM, DALAM TEMPOH 10 TAHUN LAGI, MALAYSIA AKAN MENJADI SINGAPURA KEDUA.


- peneliti sains politik institusi pondok Sheikh Abdullah Fahim.

- peserta baki perjuangan Ustaz Abu Bakar Al Baqir.

  • rakan setia Dr. Burhanuddin Helmi dan Prof Zulkifli

Muhammad.

- pembaca dan penerliti buku – buku karya HAMKA,

Syed Qutb, Muhammad Abduh dan Mustapha Al Ghalayeen.

Qutb, Mustafa Al Ghalayin dan Muhammad Abduh

penerima bimibingan poltik dari Seokarno.*** ***


BUKU BARU ! TERBIT SEGERA!


MOKHTAR PETAH


DATO' SERI NAJIB TUN RAZAK

PERDANA MENTERI

MALAYSIA

RAKYAT

DIDAHULUKAN


Buku ini akan diterbitkan


oleh sebuah badan Anak


Yatim dan Orang Kurang


Upaya (OKU) semua kaum


untuk memungut derma.*** ***


Akan terbit! Akan terbit!MOKHTAR PETAH


NOH OMAR

JIHADNYA

BELA RAKYAT JELATANo comments: