Saturday, April 3, 2010

LAUK TENGHARI INI


PINDANG IKAN SUNGAI


1 kilogram ikan loma/ terbul/pucuk pisang/ hangus ekor/lampam/ sebarau/ hangus ekor/ kelabau/ tengalan/tengah dan ikan sejib bersisik:
1 - 2 - 3 tombak Serai,
2 - Lengkuas kira dua ketul 1 tahil.
4 - Bawang merah.
5 - Cili api secukup rasa.
Tumbuk hingga luma dan gaulkan dengan ikan tersebut. Dua tiga kerikan itu balut dengan daun nenia (ara dara atau ara hijau yang terdapat dalam semak.
Cara Memasak: Sebuah periuk alaskan dalamnya dengan pelepas pisang kira - kira empat batang. Letakkan punjut ikan tersebut dalam peruk. Masukkan air kira - kira punjut itu tenggal 3/4. Rebus dengan api kayu atau arang kira - kira 2 hingga 4 jam. Iaitu hingga semua tulang ikan itu lembut.
Daun senia boleh dimakan bersama ikan tersebut.

Disyorkan untuk jadi hidangan di restoran - restoran Melayu.

No comments: