Saturday, April 3, 2010

BENGKEL PENULISAN
ANJURAN
MINGUANSIASAH
DAN
AKADEMI PENULIS PUTRAJAYA

Putrajaya – 1 April 2010. Akedemi Penulis Putrajaya dan Mingguan SIASAH, akan menganjurkan bengkel penulis umum – berita dan artikel, dua hari, pada 24 April mendatang, demikian Setiausaha Akademi Penuli Putrajaya, En. Sallehuddin Deraman memberitahu.
Menurutnya, rancangan ini telah dibuat bersama antara Akademi Penulis Putrajaya dan Penerbit dan Ketua Editor Mingguan Siasah, En. Mohd. Sayuti Omar.
Bengkela selama dua hari itu akan diadakan di sebuah hotel, di Kuala Lumpur.
Para peminat dalam bidang kewartawanan dan penulisan di seluruh Malaysia di pelawa untuk menyertai bengkel tersebut.
Menurut Salehuddin Derama lagi, bahawa bengkel penulisan umum itu, selain dari mengasah bakat,memberi ilmu dalambidang penulisan, kesedasran sebagai penulis dalamn dunia yang bergelora dngan susana politik ini, mereka juga akan diterapkan dengan etika kewartan penulisan berdasar ajaran Islam – Quran dan Sunnah.
Bengkel itu akan di rasmaikan oleh seorang tokoh penting di negara ini dan ucaptama oleh Timbalan Ketua Gabungan Persatuan Penulis Malaysia – GAPENA, Dato’Prof. Dr Abdul Latif Bakar.
Beberapa penulis akan membnimbing para peserta bengkel tersebut. Di antara mereka, En. Mohd. Sayuti Omar, Fasilitator Akademi Penulis Putrajaya dan Encik Rospa dari Universiti Kebangsaan Malaysia – UKM.
Mereka yang berhasrat menyertai begkel tersebut, boleh berhubungan dengan En. Salehuddin Deraman (Din Deraman) Akademi Penulis Putrajaya dan En. Mohd. Sayuti Omat, Mingguan SIASAH.

No comments: