Thursday, September 23, 2010

BERITA

Gereja Orang Asli: Bina dulu baru minta kebenaran
Harakahdaily
KOTA BHARU, 23 Sept: Pembinaan gereja untuk orang Asli di Pos Pasik, 70 km dari Gua Musang sepatutnya tidak menjadi masalah jika ia dibuat melalui saluran yang betul dan bukannya secara 'bina dulu dan memohon kebenaran kemudian'.

Demikian kata Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Wan Nik Yusof Wan Ngah kepada Harakahdaily hari ini.

"Isu utama saya nampak ialah pembinaan tanpa izin pihak berkuasa JHEOA (Jabatan Hal Ehwal Orang Asli) dan pejabat tanah Gua Musang.

"Pihak orang Asli di Pos Pasik atau pihak gereja kena minta kebenaran membina dulu. Masalahnya buat dulu minta kemudian. Kenapa tak bincang atau mohon lebih awal dan minta pandangan pihak berkuasa terlebih dulu. Di sini timbul soalan, gereja itu dibina atas kehendak siapa?" soal beliau.

Wan Nik mengulas laporan sebuah laman web yang menyiarkan masalah yang dihadapi oleh sebuah gereja yang dibina di Pos Pasik yang didiami oleh kira-kira 600 penduduk orang Asli suku Temiar.

Menurut laman web itu, mereka memeluk Kristian pada tahun 2001 dahulu. Laman itu melaporkan, sebelum ini, mereka membina gereja menggunakan buluh yang akan diperbaharui setiap dua tahun.

Namun, apabila kerajaan mula membina rumah orang Asli ini dengan batu, mereka mahu membina gereja dengan batu juga.

Menurut Moses Soo, Pastor yang menyeliakan gereja orang Asli di Kelantan, mulai bulan Mei lalu, mereka mula membina gereja itu dengan batu dan memaklumkan perkara ini kepada JHEOA, namun jabatan di bawah kerajaan persekutuan itu kemudiannya menolak cadangan itu.

"Sebenarnya semua urusan tanah di bawah tanggungjawab Ketua Jajahan, maka tidak benar Pos Pasik itu di luar kuasa pejabat jajahan. Cuma ia di luar bidang kuasa majlis daerah memang benar," kata Wan Nik.

Menurut beliau, hak eksklusif orang Asli dalam kawasan penempatannya hanya untuk bercucuk tanam dan tempat tinggal bukan untuk membina apa-apa bangunan termasuk rumah ibadat.

"Sebab kehidupan nature orang Asli memang tiada rumah ibadat! Keperluan rumah ibadat adalah tertakluk kepada permohonan pihak agama itu sendiri atau kerajaan," katanya.

Apapun, katanya, prinsip dan dasar kerajaan negeri adalah selaras dengan perlembagaan Persekutuan di bawah perkara 3(1) yang memberi hak dan kebebasan semua kaum dan agama mengamalkan cara hidup masing-masing.

"Tetapi di sana ada peraturan lain yang perlu dipatuhi bagi mengamalkan kebebasan itu. Maksudnya kebebasan berasaskan rule of law. Pihak pastor Moses Soo tu kena bertimbang rasional, tak boleh nak force tak tentu kalu," kata beliau kepada Harakahdaily.


----------------


"Bini Puaka": UPM halang pelajar hadir dengar keputusan
Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 23 Sept: Universiti Putra Malaysia (UPM) menjadi universiti pertama mengeluarkan arahan agar pelajar kampus itu tidak dibawa mendengar keputusan ke atas lima tertuduh kes ‘Bini Puaka’ di mahkamah esok.

Pengerusi Pro-Mahasiswa UPM, Syed Syafiq Syed Hashim berkata pihaknya menerima panggilan daripada Pejabat Timbalan Naib Canselor Bahagian Hal Ewal Pelajar (HEP) melarang pihaknya berbuat demikian.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya tetap dengan pendirian untuk membawa mahasiswa universiti itu kerana berpendapat pentadbiran UPM tidak ada kuasa menghalang mereka dari mendengar keputusan mahkamah.

“Sebaliknya, kami menyeru mahasiswa supaya beramai-ramai memberi sokongan moral kepada lima tertuduh yang terdiri daripada golongan mahasiswa,” katanya pada satu kenyataan media, hari ini.

Sebelum ini Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mengumumkan akan mengadakan “Himpunan Bebaskan Mahasiswa” di Kompleks Mahkamah Jalan Duta jam 8.30 pagi esok sempena keputusan perbicaraan kes “Bini Puaka” yang melibatkan lima mahasiswa Universiti Malaya.
Lima mahasiswa iaitu Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan, Muhammad Saufi Jelani, Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Mohd Syahriuldeen Ahmad Rosli yang didakwa dibawah Seksyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Perbicaraan kes kelima-lima tertuduh berlangsung sejak ia bermula Julai tahun lalu.

Mereka dituduh menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" yang ditujukan kepada isteri perdana menteri, Rosmah Mansor.

Kesalahan itu didakwa berlaku pada 4 pagi 24 Jun lalu di dewan kuliah utama API, beberapa jam sebelum Rosmah hadir untuk melancarkan kempen mengutip derma bagi kanak-kanak Palestin.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu.

Manakala bagi Seksyen 436, ketiga-tiga dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.

Sehubungan itu juga SMM menggesa mahasiswa di seluruh kampus supaya mengadakan solat hajat mendoakan kemenangan kes bagi kelima-lima mahasiswa itu.

(Dua berita ini diambil dari Harakah Daily online,pada alam ini)No comments: