Monday, November 14, 2011
MASAKAN MELAYU BERBUDAYA
GULAI TEMPOYAK
Pada minggu lalu, saya di Pulau Pinang, dalam sebuah
restoran Mamak Tanjung, seorang wanita Melayu bertanya kepada saya, bagaimana
cara memasak gulai tempoya.
IKAN
Ikan yang sesuai untuk gulai tempoyak, ialah ikan sungai,
di antaranya, patin, sebarau,tengalan, haruah, kelabau dan jelawat.
RAMUAN
1 . Serai, 2
- Lengkuas, 3 - Kunyit, 4 - Bawang merah, 5 - Cili api.
(Semua itu disesuaikan sebanyak mana ikan hendak di masak
tumbuk hingga lumat).
SANTAN KELAPA DAN GARAM
Setelah semuanya ditumbuk lumat, masukkan ikan dalam
periuk dan gaul dengan rencah atau ramuan tersebut.Masukkan santan kelapa dan
garam, sekadar cuku rasa.
TEMPOYAK
Gaulkan tempoyak dengan ikan dan rencah.
Kalau mahu kuah pekat, masukkan banyak tempoyak.
ASAM
GELUGUR
Masukkan dua
atau tiga keping asam gelugur.
TAMBAHAN
Boleh
di masak dengan: Mentimun, tometo muda, petai atau jering.
(Masakan ini ikut cara orang Melayu Patani).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment