Sunday, February 21, 2010

BERITA


Kumpulan pemikir rancang pembangunan Pulau Labuan

LABUAN: Satu kumpulan pemikir bagi Labuan sedang merancang wawasan jelas bagi menentukan hala tuju dan pembangunan masa depan pulau itu, kata Ahli Parlimen Labuan, Datuk Yussof Mahal.

“Kami mesti benar-benar fokus untuk membangunkan pulau ini dan memperkukuhkan perpaduan di kalangan masyarakat pelbagai kaum bertepatan dengan konsep 1Malaysia.

“Kami mesti mendapatkan bijak pandai dan belia yang bagus untuk menyertai kami dan bekerjasama untuk membina pulau ini,” katanya di sini, semalam.


Yussof, yang baru dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras Bahagian Barisan Nasional (BN) Labuan sehingga 31 Mei 2011 oleh Perdana Menteri dan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak, berkata kumpulan pemikir itu akan meneliti dengan serius aktiviti ekonomi yang mungkin sesuai untuk Labuan.

“Pemimpin yang bagus tahu mereka tidak boleh menghasilkan semua idea yang baik. Dengan membenarkan input mereka mampu membuat keputusan yang lebih bertanggungjawab,” katanya.

Biro aduan juga akan diwujudkan bagi memastikan lebih banyak penyertaan daripada orang ramai dalam pelbagai projek pembangunan masyarakat yang dijalankan kerajaan.

“Bagi saya, ia bukan persoalan memberikan gula-gula...apa yang penting untuk meneruskan dasar BN. Saya juga mendengar apa kata rakyat dan pandangan mereka serta cari apa yang mereka mahu,” katanya.

Yussof berkata, ada banyak isu yang perlu ditangani segera seperti meningkatkan bantuan pendidikan dan membantu masyarakat miskin di pulau itu.

“Saya tidak mahu pendekatan secara ad-hoc untuk membetulkan keadaan di sana sini. Kami mesti mencari pendekatan yang lebih konkrit bagi membantu rakyat. Dengan kata lain, apa yang saya cuba jelaskan adalah kami mesti mencari penyelesaian muktamad kepada banyak isu seperti masalah air dan peningkatan harga barangan yang telah lama berlanjutan,” katanya.

Yussof yang sedang melanjutkan pelajaran pada peringkat Ijazah Sarjana Kejuruteraan Marin di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), berkata apa yang paling penting baginya ialah berkhidmat untuk rakyat.

(Berita ini diambil dari Berita Harian - Bernama online, 21 Februari 2010)

No comments: