Friday, October 22, 2010

BERITAGalas: Dr Zulkefli calon PAS
Mohd Nor Yahya

GUA MUSANG, 21 Okt: Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang, Dr Zulkefli Mohamad diumumkan sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) N.45 Dun Galas.

Pengumuman itu dibuat Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis pengisytiharan calon di Dataran Ilmu, di sini sekitar jam 11.54 malam ini.

“Inilah pemimpin yang PAS pilih sebagai ‘Calon Kita’ bagi Pilihan Raya Kecil N.45 Dun Galas. Beliau adalah Dr Zulkefli Mohamad,” umumnya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Menurut Tuan Guru Nik Aziz, Zulkefli dipilih kerana diyakini mampu meneruskan kerja cemerlang yang telah diusahakan wakil rakyat sebelum ini, Allahyarham Chek Hashim Sulaima.

Hadir sama pada majlis tersebut, semua pimpinan utama PAS Pusat termasuk Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Nasharudin Mat Isa. Turut serta ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham.

Biodata Zulkefli:

Beliau merupakan anak kepada seorang pemimpin PAS, Mohamad Awang yang pernah dinobatkan sebagai Tokoh Penerangan PAS Kelantan tahun 1996.

Bapanya juga adalah bekas Adun Guchil, Kuala Krai tahun 1974-1978.

Ibunya pula, Ramelah Mat Jusoh seorang yang gigih mendidik 10 orang anak.

Hasilnya, calon PAS ini adalah anak yang ketujuh, seorang yang benar-benar mewarisi bakat perjuangan ayahnya.

Dr Zulkefli dilahirkan pada tanggal 16 Januari 1966 bertempat di Guchil 3, Kuala Krai.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Banggol Guchil, Kuala Krai. Kemudian meneruskan pengajian di peringkat menengah di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra.

Kecemerlangannya dalam pelajaran terbukti apabila mendapat tawaran belajar di Universiti Malaya dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Sarjana Muda Pembedahan tahun 1992.

Pengalamannya sebagai seorang doktor kerajaan di Hospital Taiping, Perak (1992) kemudian berpindah ke Hospital Besar Kota Bharu (1993) dan Pusat Kesihatan Ciku 3 Gua Musang; telah mendidik beliau menyayangi masyarakat dan memahami kesusahan hidup rakyat.

Justeru itu, beliau mengambil keputusan membuka klinik sendiri di Ciku 3, Gua Musang sebagai meneruskan khidmat dan merapatkan lagi hubungannya dengan rakyat.

Dr Zulkefli mula aktif dalam PAS apabila terlibat dengan cawangan ketika berkhidmat di Ciku 3, sehinggalah beliau terpilih untuk jawatan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang.

Beliau juga pernah bertanding dalam pilihan raya umum 2004 di Dun Galas dan pilihan raya umum 2008 bagi Parlimen Gua Musang.

Meskipun begitu, beliau menyedari bertanding di kubu kuat Tengku Razaleigh bukanlah mudah untuk mencapai kemenangan, namun dengan kegigihan dan kesungguhan, beliau tetap menghadapinya dan sedia memikul tanggungjawab parti.

Justeru, masyarakat dan parti menilainya sebagai seorang pemimpin yang ikhlas, taat dan rela berkorban demi perjuangan Islam.

------------------------------------------

PAS Kepala Batas bantu mangsa ribut
Ali Hashim

KEPALA BATAS, 8 Okt: Enam belas buah rumah dari tiga buah kampung dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Penaga, Kepala Batas rosak dilanda ribut, petang kelmarin.

Angin kencang yang bermula pada waktu Maghrib itu dengan sekelip mata sahaja menerbangkan kebanyakan bumbung rumah.

Penyelaras Dun Penaga, Rosidi Hussain bersama dengan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta PAS Kawasan Kepala Batas segera turun padang bagi meninjau kawasan yang ditimpa bencana tersebut.

Semasa tinjauan dibuat sebanyak 12 buah rumah mengalami kerosakan teruk di Lahar Minyak, 3 di Permatang Tok Brain dan 1 di Permatang Tok Labu.

Menurut Rosidi, sumbangan segera yang berupakan bantuan wang tunai telah disalurkan bagi membantu meringankan beban yang ditanggung oleh kebanyakan mangsa.

"Jabatan Kebajikan Masyarakat, Pusat Urus Zakat dan orang perseorangan turut memberi bantuan segera bagi membantu kebanyakan mangsa yang tidak sempat menyelamatkan barangan mereka.

"Setelah ribut melanda, hujan pula turun dengan lebat sehingga mengakibatkan ramai terpaksa berlari untuk mendapatkan perlindungan, " katanya.

Beliau yang juga merupakan Yang Dipertua PAS kawasan telah mengadakan perbincangan segera dengan Unit Amal bagi membantu untuk memperbaiki sebahagian besar rumah yang terlibat dengan bencana tersebut.

Katanya lagi, bantuan dari segi kepakaran dalam membaiki rumah yang ada pada sebahagian besar Unit Amal dan JKKK serta penduduk kampung akan dimanfaatkan segera bagi membantu semua mangsa yang memerlukan bantuan.

Selain dari bantuan yang diberikan untuk memperbaiki rumah, lain-lain keperluan akan diusahakan segera bagi memberi keselesaan kepada mangsa yang terlibat dalam masa terdekat.

Rosidi juga berkata, tanggungjawab itu adalah sebagai salah satu komitmen yang perlu diberi perhatian oleh semua golongan masyarakat bagi membantu mereka yang memerlukan tanpa mengira fahaman dan ideologi politik mereka.

(Berita ini diambil dari Harakah Daily online, pada 21 Oktober 2010)

No comments: