Tuesday, October 19, 2010

BERITA

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 18 Okt: Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kerajaan gagal melaksanakan tuntutan gaji minimum di kalangan pekerja kerana amalan boros mereka.

Ahli Parlimen Marang itu sewaktu membahaskan Bajet 2011 di Dewan Rakyat hari ini berkata, kerajaan lebih mementingkan projek mewah yang hanya memberikan keuntungan kepada segelintir golongan daripada kebajikan rakyat bawahan.

"Bagaimana untuk pencapaian taraf negara maju kalau pekerjanya masih mengemis. Isu gaji minima baru di peringkat menubuhkan majlis konsultasi.

"Amalan boros masih diteruskan dengan pembiayaan projek mewah untuk kemegahan dan kepentingan segelintir manusia dan mengabaikan majoriti rakyat," kata beliau yang juga Presiden PAS.

Sementara itu, ketika ditemui di lobi Parliman, beliau menegaskan PAS tetap mendesak kerajaan melaksanakan tuntutan gaji minimum seperti yang diamalkan oleh negara maju yang lain.

"PAS tetap mahu tuntutan gaji minima dilaksanakan kerana sudah banyak negara di dunia memberi gaji minima dan dianggap salah kalau tidak beri gaji minima untuk sara hidup rakyat," katanya.

Menurutnya juga, masih banyak kakitangan sama ada awam atau swasta menerima gaji yang tidak mencukupi untuk menyara keluarga terutamanya mereka yang tinggal di bandar-bandar.

"Masih banyak kakitangan awam dan swasta khususnya di ibu kota dapat gaji tak cukup pun untuk menampung perbelanjaan persekolahan anak-anak dan sebagainya.

"Sepatutnya diambil kira kerana mereka ini jumah yang besar. Malanganya di saat kita tak selesaikan masalah ini, kita tonjolkan bangunan-bangunan yang tinggi yang memberikan keuntungan kepada kroni mereka sahaja," katanya lagi.

Dalam ucapannya juga, Abdul Hadi turut menekankan bahawa orang awam juga harus diberi hak yang sama untuk memantau bajet kerana masyarakat awam adalah sasaran utama.

"Individu yang berkepakaran melalui NGO dan media juga berhak memantau perjalanan jentera kerajaan dan politik bagi menggunakan jumlah wang yang diamanahkan kerana kadang-kadang pendedahan pihak ini menyedarkan yang salah dan silap," katanya.

Beliau yang juga Adun Rhu Rendang turut menegaskan bahawa Akta Rahsia Rasmi (OSA) adalah langkah yang sangat negatif kerana menghalang hak yang adil terhadap negara bagi kebaikan kerajaan dan rakyat.

"Undang-undang ini lebih bersifat menyembunyikan kesalahan dan kelemahan. kerajaan yang kuat dan teguh bersifat berani walaupun menghadapi tuduhan dan tohmahan.

"Tuduhan yang benar memberi kesempatan melakukan pembaikan dan pembetulan, tuduhan yang salah perlu dijawab, dan ada cara lain untuk bertindak terhadap penyebar fitnah.

OSA, tegasnya hanya menjadikan kerajaan berlagak bersih sepanjang masa. dan mendakwa hanya mereka yang berjuang mengekalkan kuasa sahaja bersifat demikian.

Selain itu, Abdul Hadi turut berkata, pembangunan insan tidak terletak kepada pembinaan materialistik semata-mata tetapi juga bergantung kepada dasar pendidikan dan sistem yang merangkumi aspek naluri manusia.

"Persediaan pembangunan insan bukan sahaja bangunan pusat-pusat pendidikan di semua peringkat yang tersergam indah dan kakitangan yang bergaji lumayan, tetapi juga sangat bergantung dengan dasar pendidikan dan sistem yang merangkumi aspek naluri manusia," katanya.

---------------------------------

Buang bayi: Cari penyelesaian setelah parah

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 18 Okt: Dr Siti Mariah Mahmud mendakwa kerajaan hanya mengambil jalan menyelesaikan masalah yang sudah parah, tanpa ada usaha pencegahan dalam isu pembuangan bayi.

Ahli Parlimen Kota Raja itu ketika mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, Pakatan Rakyat tidak pernah menafikan usaha yang dilakukan kerajaan untuk memberi perlindungan kepada ibu dan bayi luar nikah.

Namun, katanya, kerajaan juga harus mencari jalan untuk mencegah masalah itu daripada terus berlaku.

Tambahnya, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendaftarkan selama empat tahun iaitu dari tahun 1999 hingga 2003 sebanyak 70,430 bayi luar nikah dilahirkan.

"Persoalannya ialah kita (Pakatan Rakyat) bukan nak menyalahkan kementerian atau sesiapa cuma dalam kita menangani masalah pembuangan bayi, kementerian baik rumah-rumah perlindungan yang disebutkan Yang Berhormat tadi, hanya menyelesaikan masalah di penghujungnya sahaja. Kita hanya menyelesaikan masalah pembuangan bayi.

"Adakah puncanya, pencegahannya, perundangannya dan segala bentuk yang kita tahu untuk mencegah kelahiran bayi luar nikah ini diambil kira?” soal beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Beliau juga mencadangkan satu makmal ditubuhkan untuk mengkaji secara khusus punca dan langkah-langkah dalam menangani masalah itu yang melibatkan semua kementerian.

"Adakah kerajaan atau kementerian mengambil satu sikap bahawa gejala sosial ini perlu ditangani secara konprehensif dan mengadakan satu makmal seperti kita buat makmal bagaimana nak menurunkan insiden jenayah jalanan.

"Tanggungjawab ini merentasi semua kementerian dan sekiranya dilakukan kita perlu mengadakan satu polisi. Persoalannya adakah kabinet membincangkan satu plan tindakan konprehensif merentasi semua jabatan dan kementerian?" soalnya lagi.

Beliau dalam soalan asalnya meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyatakan sejauh mana usaha mewujudkan "baby hatch" berjaya menangani pembuangan bayi dan apakah usaha dan tindakan spesifik kerajaan dalam menangani gejala sosial yang semakin meruncing dalam negara ini.

(Dua berita ini diambil dari Harakah Daily online, padsa hari ini)

No comments: