Saturday, December 11, 2010

QURAN DAN HADIS
HUKUM HUDUD DALAM ISLAMKami telah tetapkan – perundangkan – ke atas mereka di dalamnya – kitab Taurat – itu, bahawa nyawa dibalas dengan nyawa, dan mata di balas dengan mata, dan hidung dibalas dengan hidung, dan telinga dibalas dengan telinga, dan gigi dibalsa dengan gigi, dan luka – luka hendaklah dibalas – seimbang. Tetapi sesiapa yang melepaskan hak pembalasannya, maka menjadilah ia – balasan itu – penebus dosa baginya; dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa – undang – undang – yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang – orang yang zalim. – Al – Maeedah:46
Nota.
Undang – undang hudud di atas ini berbeza dengan undang – undang yang dicipta oleh orang barat – kita mengamalkannya – juga dan kita menolak undang – undang dalam Quran.
Undang hudud memberi faedah kepada pewaris mangsa dan mangsa, tetapi undang – undang ciptaan barat segala pebuatan tersebut tidak menguntungkan pewaris mangsa atau mangsa. Yang untung ialah kerajaan, iaitu kalau tidak dipenjara atau digantu pelakunyas, maka didenda. Denda itu menjadi hak kerajaan.
Ertinya, undang – undang Islam seperti dalam ayat Quran di atas adalah lembib baik dan lebih adil dari undang – undang ciptaan orang barat. - mp

HADIS
Rasul Allah Muhammad s.a.w. telah bersabda: Sesiapa yang dilantik sebagai kadi – hakim – di antara manusia, sesungguhnya dia disembelih tanpa menggunakan pisau.
- Perawi: Imam Ahmad dan Ibnu Majah.

Qadi – hakim – itu ada tiga cara atau golongan; seorang di dalam syurga dan dua orang di dalam neraka. Adapun kadi – hakim – yang masuk syurga, ialah kadi – hakim – yang mengetahui kebenaran dan memberi hukuman ber dasarkannya – kebenbaran – nya. Kadi – hakim – yang mengetahui kebenaran dan curang – tidak adil – dalam menghukum berada di dalam neraka. Dan kadi – hakim – yang memberi hukuman kepada manusia berpandu kepada kobodohannya, juga berada dalam neraka.
- Perawi: Abu Daud dan Al Hakim.
------------------------------------------


SULTAN, ULAMA DAN MENTERI BESAR

Pada tahjun 1983.
’Ustaz Haji Abdul Samad Noh, Mudir Ma’ahad Al Yahyawiyah, Padang Rengas dan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak. Dia adalah salah seorang dari alim ulama di Negeri Perak yang tersohor.’
Seperti yang aku telah catatkan di atas, dia telah dilantik oleh Sultan Idris untuk menduduki kerusi Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak.
Perlantikan ke atas Ustaz Haji Abdul Samad oleh Sultan Perak, tidak dipersetujui oleh Wan Mohamed. Dia mahu seorang ulama dari UMNO dilantik menduduki kerusi majlis tersebut.
Sebelum itu aku telah menasihati Sultan Idris supaya melantik Ustaz Haji Abdul Samad Noh menduduki kerusi Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak itu. Aku telah merafakkan nasihat kepada Baginda, bahawa Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak milik umat Islam dan bukannya milik sesebuah parti politik tertentu.
”Majlis akan menjadi jambatan untuk menyatukan semula umat Islam yang sekian lama bercakaran kerana perbedaan fahaman politik, ...sampai bila orang Melayu atau umat Islam akan terus hidup dalam bergeseran..., permusuhan, sedangkan Allah dan Nabi Muhammad melarang permusuhan demikian” aku telah merafakkan kata-kata bersurat itu kepada Sultan Idris.
”Kalau Sir tidak dapat mencari penyelesai atau menyatukan semula umat Islam, Sir akan menerima beban dosa, kerana Sultan atau Raja Melayu ketua agama Islam di negeri masing-masing...,”sembhahku lagi.
”...Sir patut menjadi pelopor Raja-Raja Melayu untuk menyatukan umat Islam, ...ambil Ustaz Haji Abdul Samad Noh duduk dalam Majlis itu, ...itu satu contoh yang baik bagi perpaduan ummah,”tambahku.
”... aku dah lama duk fikir like that..., tapi kuasa kami, ...Raja-Raja Melayu terhad...,”titah Sultan Idartis.
”...hanya terhad dalam hal ehwal politik, ...tapi dalam perkara lain tidak, ...tapi I sendiri kesal...,”aku berkata.
”...ngapa?”Sultan Idris Shah bertanya.
”...apa tidaknya, ...ramai Raja-Raja Melayu macam renggang dengan rakyat deme dari umat Islam, ...mereka menengok rakyat melalui jendela istana saja, tak macam Sir turun padang menemui rakyat...,”aku memberanikan diri berkata demikian.
”...aku dah kena pikul amanah, ...aku tak boleh jauh dari rakyat..., aku kena ambil tahu hal deme..., agama Islam...,” titah Sultan Idris Shah.
AGAMA ISLAM
Sultan Idris Shah telah memanggil Ustaz Haji Abhdul Samad Noh ke Istana Iskandariah, Bukit Chandan. Baginda telah menitahkan kepada ulama itu yang Baginda berkenan melantiknya duduk dalam Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak.
Kehendak manusia tidak selalu mencapai kejayaan, tetapi kehendak Allah mengatasi segala-galanya. Pada hari Jumaat dalam bulan Februari 1980, satu perjumpaan Jawatankuasa Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan adat Istidat Melayu Perak dengan alim ulama dari seluruh negeri itu, telah diadakan di dewan Bangunan Pejabat majlis tersebut, di Ipoh.
Perjumpaan itu telah dihadiri oleh Menteri Besar, Wan Mohamed. Aku telah hadir dalam perjumpaan itu. Wan Mohamed telah berucap di luar teks ucapan yang telah disediakan. Dia telah berucap dengan dipengaruhi oleh sentimen politiknya; dia telah menyelar dan menyindir ulama yang disifatkan ’berangan-angan Mat Janin’ hendak menubuhkan negara Islam di Malaysia.
Di antara kata-kata Wan Mohamed yang kesat, di antaranya,” ...pergi ke Mekah belajar agama tak sebanyak mana, balik nak tubuh negara Islam, ...ulama, (minta maaf, aku tak dapat terangkan kata-kata itu) orang Melayu tak akan menerima negara Islam, ...karut,...rakyat negara ini tak akan balik ke zaman kuno...,”katanya.
MELUAHKAN PERASAAN
Setelah Wan Mohamed selesai berucap, pada waktu jamuan tea, Haji Mat Saman Kati (guru agama Istana), Ustaz Haji Abdul Samad Noh dan Ustaz Ismail Mu’in telah menemui aku. Mereka telah meluahkan perasaan kesal mereka atas ucapan Wan Mohamed itu. Aku telah meminta mereka bersabar, ”....orang jahil, musuh Islam, ...orang kafir sahaja yang menentang negara Islam...,”aku telah berkata kepada mereka.
Aku telah mengingatkan mereka dengan sepotong ayat Quran yang bererti:

Mereka pekak, bisu dan buta, sebab itulah mereka tidak dapat kembali kepda kebenaran.
Pada pagi esoknya (Sabtu), Persatuan Kadi Negeri Perak telah mengadakan mesyuarat agung dalam dewan dan yang sama dengan tempat perjumpaan anggota-angota Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istidat Melayu Perak semalam. Wan Mohamed telah dijadualkan merasmikan mesyuarat agung tersebut.
Wan Mohamed telah dijemput untuk memberi ucapan. Belum sempat ucapannya masuk kepada tujuan merasmaikan ucapannya itu, tiba-tiba tubuhnya luruh atas pentas tempat dia berucap. Semua yang hadir terkejut dan bangun lalu menolong mengangkat tubuh Wan Mohamed. Kemudian dia dikejarkan ke Hospital Besar Ipoh. Keadaan sakitnya sukar dipulihkan. Pihak hospital tidak mendapat sebarang kesan yang beliau telah diserang darah tinggi.
MENTERI BESAR
Pada satu petang, beberapa bulan kemudian aku telah bertemu dengan Wan Mohamed, di Ipoh Club. Dia berkeadaan kurang sihat. Pada waktu itulah aku terasa hiba. Betapa persahabatanku dengannya dulu telah menjadi renggang disebabkan oleh faktor peranan dan perjuangan yang berbeda.
Pada 1 Mac 1983, dengan persetujuan Presiden UMNO, Dr Mahathir Mohamad, Sultan Idris Shah telah melantik Ramli Ngah Talib (Tan Sri) untuk menduduki kerusi Menteri Besar Perak yang telah dikosongkan oleh Wan Mohamed. Ramli adalah orang yang pertama berkelulusan undang-undang menerajui Kerajaan Negeri Perak.
Pada zaman terakhir penjajahan Inggeris, seorang peguam, Dato’ Panglima Bukit Gantang, Haji Abdul Wahab bin Toh Muda Abdul Aziz menduduki kerusi Menteri Besar Negeri Perak.
(Disunting dari manuskrip buku, Memoir, Patah Sayap Bertongkatkan Paruh, oleh: Mokhtar Petah)

No comments: