Friday, December 10, 2010

QURAN DAN HADIS

MENYIMPAN EMAS DAN PERAK

Hai orang – orang yang beriman, sesungguhnya kebanyakan dari para pendeta dan paderi – agama Yahudi dan agama Kristian – itu, memakan harta manusia dengan jalan yang tidak halal dan menghalangi (manusia) dari jalan Allah – seperti menghalang beribada dan menjalankan peperintahan mengikut sistem Islam yang berdasarkan Quran dan Hadis - . Dan orang – orang yang menyimpan emas dan perak – termasuk intan dan berlian - dan tidak menafkah – belanja – kannya pada jalan Allah – memberi zakat dan derma kepada masjid, anak – anak yatim, fakir miskin dan segala jalan kebajikan – istiharkan - hai Nabi Muhammad s.a.w. - kepada mereka, bahawa mereka akan mendapat siksaan yang pedih
– At Taubah: 34
Nota.
Siksaan yang pedih, iaitu azam yang ditimpakan oleh Allah ke atas mereka pada masa mereka masih hidup dan telah mati. Pada masa masih hidup, ditimpakan dengan berbagai penyakit kronik, kemalangan, keburukan, kehinaan dan sebagainya. Manakala di akhir, Allah akan siksakan dengan neraka.

HADIS

Rasul Allah Muhammad s.a.w. telah bersabda: Sesungguhnya Allah tidak menjadikan ubat - bagi penyakit - kalian pada barang – barang yang diharamkan Allah kepada kalian.
– Perawi: Al Baihaqi
Tidak mengapa – tidak dilarang – berjampi – mengubat penyakit tubuh badan dan jiwa – dengan sesuatu yang tidak ada syirik – cara menyengutukan Allah – di dalamnya.
- Perawi: Imam Muslim.
Nota.
Barang – barang yang diharamkan, seperti arak, tulang dan daging babi, benda yang dipuja syaitan dan sebagainya.
Jampi menggunakan ayat – ayat Quran dibolehkan.


--------------------------------------------------------ASKAR JEPUN
Pada tahun 1942
Pada pagi esoknya, sebaik-baik sahaja penghuni-penghuni rumah panjang itu berjalan meredah tengah sawah padi untuk pulang ke kampung kami, aku telah berjalan dengan dipimpin oleh ibuku. Adikku Ghazali didukung oleh bapaku yang juga menggalas bundut pakaian kami. Sementara itu sebuah kapal terbang perang Jepun berlegar-legar di ruang udara atas kepala kami.
Kami tidak pulang ke rumah kami di tepi jalan raya kerana askar Jepun terlalu ramai di sana. Kami telah menumpang di rumah-rumah jiran tetangga, di kampung seberang kampung kami.
Askar-askar Jepun itu berkeliaran di sekitar kampung dengan senjata masing-masing yang dihujungnya terpasang pisau tajam. Mereka berperangai seperti orang-orang yang tidak siuman. Mereka telah mengejar dan membunuh berpuluh-puluh ekor ayam dan itik milik orang-orang kampung. Askar-askar yang masih remaja itu tidak sahaja mengejar ayam dan itik, mereka juga mencari perempuan-perempuan untuk mereka perkosa.
Beberapa orang dari mereka telah menunjukkan kemaluan masing-masing ke arah orang-orang perempuan. Tetapi mujurlah dengan berkat doa orang-orang yang ketakutan itu, askar-askar Jepun itu tidak mengapa-apakan perempuan muda itu. Mereka seolah-olah silu dan segan atau seperti ada kuasa ghaib yang menegah mereka dari melakukan perbuatan jahat itu.
MEMBINA JAMBATAN
Askar-askar Jepun itu telah memasukkan bangkai-bangkai ayam dan itik yang mereka telah bunuh itu ke dalam lori mereka. Aku tidak mengetahui, apakah bangkai-bangkai ayam dan itik itu mereka makan atau mereka buang begitu sahaja.
Mereka itu telah berhenti dan berkeliaran di kampung kami, kerana menunggu askar-askar bahagian jurutera membina jambatan yang telah dimusnahkan oleh askar-askar British dan Austaria di Changkat Duku, kira-kira satu kilometer jaraknya dari kampung kami. Askar-askar Jepun bahagian jurutera telah menebang pokok-pokok kelapa dan durian untuk dijadikan jambatan sementara di atas Sungai Busuk berhampiran dengan jambatan yang musnah itu.
Lewat jam 3.00 petang, semua askar Jepun itu telah meninggalkan kampung kami. Mereka telah meneruskan perjalanan ke arah Kuala Kangsar.
Setelah orang-orang kampung yang menyertai datukku dan guru agama, Lebai Salleh berbincang, maka sebahagian dari mereka mengikut Lebai Salleh berhijrah ke Kampung Jenalik Hilir dan sebahagian lagi mengikuti datukku dan telah berhijrah ke huma bapaku, di Paya Pak Banun.
PADI HUMA
Di ladang itu kami tidak kelaparan, kerana banyak buah-buah pisang yang telah masak ranum. Begitu juga buah-buah betik. Padi huma yang ayah dan ibuku telah tuai banyak tersimpan dalam beberapa guni dalam sebuah jelapang. Sayur – sayuran seperti bayam, maman, kangkung, terung dan sebagainya banyak di huma itu.
Di dangau bapaku itulah menjadi tempat tinggl keluarga datukku dan pengikut-pengikutnya. Sementara datukku dan orang-orang lain tinggal dalam dangau-dangau yang baru didirikan. Dangau-dangau itu dibuat dari kayu rimba dengan dindingnya dari kulit batang-batang kayu dan atapnya dari daun bertam. Manakala lantainya dari batang nibung yang telah dibelah-belah.
Setelah tiga hari kami tinggal di ladang, di Paya Pak Banun, lebik kurang jam 11.00 pagi, tiba-tiba sebuah kapal terbang perang Jepun telah terbang laju dari arah Hulu Perak menuju ke arah Kuala Kangsar. Pada kapal terbang itu kelihatan api menyala dan asap berkepul-kepul keluar dari buntutnya. Tidak sampai lima minit kemudiannya, kapal terbang itu telah jatuh dalam ladang getah Sungai Biong, dekat tepi tasik Chenderoh kira-kira enam kilometer dari dangau kami.
Seminggu kemudian, beberapa orang nelayan yang tinggal di sekitar tepi Sungai Perak telah datang ke dangau kami dan menjaja ikan-ikan dan udang-udang galah. Setiap seekor udang galah beratnya hampir setengah kilogram. Pada minggu itu mata wang British masih laku lagi.
MEMAKAN BANGKAI
Berjenis-jenis ikan dan udang-udang galah itu telah mengerumun dan memakan bangkai askar-askar Inggeris dan Australia yang telah hanyut dalam arus sungai Perak. Askar-askar itu telah ditembak atau dibom oleh askar-askar Jepun di benteng pertahanan mereka, di tepi Sungai Perak dekat Kota Tempan, Lenggong, kira-kira dua puluh kilometer dari ladang kami. Nelayan-nelayan itu telah mengangkap ikan-ikan dan udang-udang itu dengan menggunakan jala, pukat atau nengayan (tangguk besar).
Bapa dan datukku yang telah mengetahui ikan-ikan dan udang-udang itu telah memakan bangkai askar –askar Inggeris dan Astralia itu, telah mensihatkan orang-orang yang berhijrah bersama mereka supaya tidak membeli ikan-ikan dan udang-undang yang dijual oleh penjaja-penjaja itu.
Dua tiga minggu kemudian tersebar cerita, bahawa ramai suri-suri rumah telah menemui cincin, jari, copeng telinga manusia dalam perut ikan-ikan yang mereka bersih atau menyiangkan itu.
Aku telah mendapat tahu kemudiannya, ramai dari nelayan-nelayan itu telah mengambil jam tangan, rantai emas dari bangkai-bangkai askar tersebut. Kemudian mereka telah menjual jam-jam tangan dan rantai-rantai emas itu kepada orang-orang di Kuala Kangsar.
ASKAR BRITISH
Sementara itu, orang-orang China yang menyertai pergerakan yang ada hubungan dengn Kuomintang di Negeri China dan orang-orng Cina yang yang anti Jepun dan menyertai Parti Komunis Malaya (PKM) telah mengambil senjata-senjata yang ditinggalkan oleh askar-askar British itu seperti senapang, peluru-peluru, bom-bom dan sebagainya untuk kepentingan perjuangan mereka.
Senjata-senjata itu telah digunakan olen gerila-gerila Parti Komunis Malaya (PKM) untuk menentang askar-askar Jepun dan kemudian menentang penjajah British di Tanah Melayu, pada zaman Semenanjung Tanah Melayu, di bawah penjajahan Inggeris, iaitu sebelum Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.
Kanak-kanak yang berusia antara tujuh dengan sepuluh tahun memanglah nakal. Orang-orang tua Melayu ada berkata, ”dua perkara sukar dapat dalam dunia ini, kanak-kanak tidak nakal dan orang tua cantik”. Aku kanak-kanak nakal. Aku bersama adiku dan kanak-kanak lain telah menahan ciding atau jerat burung punai tanah dalam belukar kira-kira suku kilometer jauhnya dari dangau kami.
Pada tiap-tiap hari aku telah mendapat sekurang-kurangnya tiga ekor burung punai tanah yang terkena jeratku. Burung itu telah disembelih oleh ayahku dan dijadikan lauk kami.
HARIMAU BELANG
Pada satu petang aku bersama seorang kawan, Kamaruddin bin Awang Kechil telah pergi melihat ciding-cidingku dalam belukar. Kira-kira 50 meter dari ciding yang aku pasang dalam hutan tepus, aku ternampak seekor harimau belang terkena cidingku.
Kalau dibandingkan kekuatan harimau itu dengan benang cidingku yang terikat pada kakinya itu tentulah amat mudah ia merentapnya, tetapi kerana hairan, harimau itu sejenis haiwan yang cermat atau berhati-hati, ia tidak menarik benang ciding itu dengan mengejut. Ia mengikut perlahan-lahan akan benang yang ditarik oleh baul (seperti joran) ciding itu yang menariknya. Setelah melihat harimau dengan cidingku itu, maka aku dan kawanku itu telah lari ketakutan dan pulang ke dangau kami.
Pangkalan Tualang Bengok (di situ ada sepohon tualang yang pada batangnya berbonggol seperti orang sakit bengok) terletak sekadar 800 meter dari ladang bapaku. Pangkalan itu di hujung sebuah teluk dan airnya dalam lebih 20 meter. Di teluk itulah aku dan adikku, Ghazali telah belajar berenang dengan tidak diketahui oleh ibu dan bapa kami.
Kami telah menggunakan dua biji buah labu yang telah kering yang digunakan oleh ibuku untuk menyimpan air. Aku dan adiku masing-masing menggunakan dua biji labu yang kami ikat dengan tali menjadi sepasang pelampung. Masing-masing telah menggunakan sepasang pelampung dan kami telah menyangkutnya di bawah dada kami menjadikan sebiji labu di sebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri tubuh kami. Kami telah belajar berenang dalam suak itu kira-kira seminggu dengan bertelanjang bogel dan tidak diketahui oleh ibu dan bapa kami.
Walaupun nakal, ia boleh membahayakan kami, tetapi telah menguntungkan kami, kerana aku dan adikku telah pandai berenang.
Apabila ibu dan bapaku telah mengetahui akan perbuatan nakal kami itu, mereka telah tidak membenarkan kami pergi ke suak itu lagi. Mereka khuatir kami lemas dalam suak itu. Dalam suak itu banyak ikan toman yang besar dan ganas.
”...muma gi lagi ke situ, ...habis telur muma dimamah ikan toman tu,” kata nenekku antara sayang dengan marah.
(Disunting dari manuskrip buku, Memoir, Patah Sayap Bertongkatkan Paruh, oleh: Mokhtar Petah)

No comments: