Sunday, June 27, 2010

KISAH DARI NOVEL (Ulangan)

BUNGA - BUNGA CINTAKarbala. Buminya telah menjadi medan darah umat Islam. Sejak zaman berzaman bumi Karbala bermandi darah. Pada zaman sahabat, zaman khalifah, zaman raja-raja hingga pada zaman Presiden Sadama Hussein bumi Karbala telah menjadi bumi berdarah.
Sadam Hussein telah ditawan oleh askar-askar kuffar. Bumi Karbala masih menyaksikan darah merah. Darah manusia -manusia mukminin dan mukminah. Manusia-manusia Munafikin dan kafirin.
Karbalah bagaikan firman Tuhan dalam surah at Taubah; ‘tawa sedikit, tangis banyak’.Dara dan teruna menangis kerana kehilangan kekasih. Isteri menangis kerana kematian suami. Suami menangis kerana kehilangan isteri. Ibu menangis kerana kehilangan anak. Anak-anak menangis kerana kehilangan bapa. Semua menangis kerana kehilangan sahabat handai dan jiran tetangga.
Pada malam tadi seorang perempuan telah membunuh tiga askar Amerika. Lima orang cedera parah. Perempuan itu berhati batu. Berani. Berani membunuh musuh. Berani mati. Perempuan itu, Ramlah Sayakir.
MENGHIRUP DARAH
ORANG ISLAM
Pada petang sebelum kejadian itu berlaku,cahaya matahari berwarna jingga berhembus sepoi-sepoi bahasa. Satu pasukan askar Amerika dan British berdiri dekat sebuah komboi di tepi jalan Bandaraya Karbala. Mereka bagaikan sekumpulan syaitan akan menghirup darah orang-orang Islam bermazhab Sunni dan Syiah di bandar raya itu.
“Aku tak tau apa-apa, kerana aku askar, aku ikut perintah,”kata seorang askar British.
“Kita terpaksa membunuh manusia yang tidak berdosa,…di universiti aku telah mengkaji kemanusiaan sejagat, perikemanusiaan, macam-macam mengenai manusia,tetapi sekarang aku dihantar ke sini untuk menjadi pembunuh manusia,” Seorang askar yang berpangkat lebih tinggi dari askar-askar lain mengomel.
“Kemanusiaan tidak ada erti apa-apa kalau pemimpin zalim, tidak ada perikemanusiaan, mementingkan politik,…nama,” dia mengomel lagi.
“…entah macam mana kekasihku di Dover,…Lucy, …aku rindukan kamu,” suaranya dalam keluhan..
“Aku menyesal jadi askar,…aku beragama Islam, mereka memaksa aku membunuh saudara-saudara aku, …. Orang-orang Islam,”suara hati seorang askar Beritish yang beragama Islam.
“Lepas perang aku tidak mahu jadi askar lagi, aku mau jadi wartawan, …jadi penulis, ..aku mahu beritahu dunia, Blair, Bush dan kawan-kawannya zalim, bapak- bapak penjajah, minum darah manusia, darah orang-orang Islam,”hatinya bersuara lagi.
Askar itu melangkah meninggal rakan-rakannya lalu masuk ke sebuah kedai menjual minuman ringan, kira-kira 30 meter dari tempat mereka berkumpul.
“Kita ikut perintah Bush, ketua kita,…mereka suruh bunuh kita bunuh,…bantah perintahnya, kita juga yang susah,”kata seorang tentera Amerika.
“Ia, kita kena ikut Bush, dia jaguh demokrasi dunia,…dia mahu hapuskan Islam, …kita hapuskan Islam,…Islam ajar orang-orangnya jadi pengganas,”kata seorang askar Amerika berpangkat kopral. Anak haram Kristian.
“…ia, kita bukan pengganas, mereka yang jadi pengganas, …macam di Palestin, Afghanistan, Libya., Sudan…,”kata seorang askar peranakan Yahudi.
“kita peduli apa, bunuh sajalah, kala dapat peluang rogol gadis-gadis Islam, biar mereka melahirkan anak-anak kita,”katanya lalu ketawa tekekeh-kekeh.
MENGHAMPIRI PASUKAN
ASKAR KUFFAR AMERIKA
Pada ketika itu Ramlah Syakir berada dalam sebuah kereta jenis mewah, buatan British. Kereta itu bermuat lebih dua puluh biji labu tanah. Dari jarak kira-kira 2,000 meter dia merenung ke arah askar-askar muda itu. Injin kereta di hidupkan.
Dia menghantar mesej menerusi telefon bimbitnya kepada Syamila:
‘Kakak, saya minta ampun, halalkan makanan dan minum kakak yang saya telah makan.Kita tidak akan berjumpa lagi. Mati sedang menanti saya sebentar lagi. Insya Allah saya akan mati. Saya cintakan Allah.Jihad.Jihad. Allahu Akbar. Ramlah Syakir.’
Ramlah Syakir menghantar satu mesej lagi kepada ‘Alimin dan Tengku Intan:
‘Tuan adib ‘Alimin dan Sayyidah Intan yang saya kasihi. Saya meminta maaf. Permohonan maaf yang terakhir dari saya. Saya sedang menghadapi kematian. Dalam kereta saya ini sarat dengan labu tanah. Saya akan membunuh sepasukan tentera penjajah. Insya Allah saya akan mati. Tolong jangan tutup telefon…. boleh dengar labu tanah tuan dan puan meletup, meledak…, kalau dapat, dengar bagaimana nafas saya terpisah dari tubuh saya. Saya sayangkan kamu berdua. Ramlah Syakir.’
Kaki kanan Ramlah Sayakir menekan pedal minyak. Kereta bergerak perlahan ke hadapan. Kereta kian laju. Gear kereta menurun, kereta perlahan dan menghampiri pasukan askar kuffar Amerika, British dan Zionis itu. Kereta di berhentikan seperti ada kerosakan. Ramlah Syakir mengangkat tangan dan senyum kepada askar-askar tengah biang itu. Perempuan cantik sedang memanggil. Beberapa orang askar mencampakkan tin-tin minuman keras ke dalam longkang. Masing menggatal. Nafsu berahi membakar naluri mereka. Mereka menghampiri kereta Ramlah Syakir.
“Allahu Akbar,” ucap Ramlah Syakir. Tangan kanannya menekan punat induk semua bom labu tanah itu. Kereta yang penuh sarat dengan berpuluh biji bom labu tanah itu meletup.Menggegarkan sekitar kawasan itu. Unggas-unggas berterbangan di udara Serpihan besi- besi menerpa dan membenam ke setiap tubuh askar-askar tersebut. Beribu-ribu serpihan besi berterbangan ke udara. Api menjulang tinggi dan membakar mereka. Asap berkepul hitam bergulung-gulung naik ke udara bagaikan asap bom atom di Heroshima.
Mayat-mayat askar Bush dan Blair bergelimpangan atas jalan raya. Seorang askar British yang beragama Islam keluar dari kedai miuman. Di tangannya terpegang satu tin kecil minumkan ringan. Dia berdiri sejenak di tengah orang-orang yang berpusu-pusu di kaki lima kedai itu. Mereka terkejut dan merenung ke arah kereta sedang terbakar dan askar-akar bergelimpangan.
PANAS MEMBARA
DALAM ASAP TEBAL
Askar British itu berhati puas. Gembira. Sebagai seorang pemuda Islam, dia telah melakukan sedikit jihad. Banyak bom, pistol dan peluru telah diberikan kepada gadis Arab yang mati dalam kereta itu. Askar British tersebut lepasan sebuah sekolah menengah Islam, di Bandaraya London.
Api telah reda. Beberapa orang askar yang cedera menjerit-jerit. Melolong-lolong kesakitan. Kereta Ramlah Syakir hilang warna asalnya. Bertukar hitam seperti arang. Menakutkan. Masih panas membara dalam asap tebal. Bau lemak dan daging terbakar, semacam dengan bau dalam sebuah restoran makanan Orang Arab. Bau Kebab. Bau harum daging kambing bakar.Mayat Ramlah Syakir laksana ketul- ketul arang kayu bakau.Rentung. Hitam. Berkecai dalam keretanya yang tinggal kerangka di situ.
Syamila bergegas bangun sambil mendukung anaknya.Hatinya dalam rahang sedih.Telefon bimbitnya diletakkan atas meja.Baru sahaja dia kehilangan ibu dan ayahnya, sekarang dia kehilangan rakan seperjuangnnya pula.Ramlah Syakir telah pergi meninggal- kannya buat selama-lamanya.
“Kamu pergi Ramlah Syakir dalam keadaan Iraq bergolak, …kakak kehilaganmu Ramlah…,” suara Syamila dalam keluhan.
“Kamu mendapat syurga, Ramlah Syakir,” suara Syamila sayu.
Syamila terkenang kepada jasa teman karibnya itu. Ramlah Syakir telah berjasa besar dalam MAFI. Pergerakan Islam Iraq telah menerima banyak sumbangan dari Ramlah Syakir.Dia boleh dianggap ‘Irion lady’ dalam perjuangan wanita Iraq.
DAPAT MENDENGAR
BOM ITU MELETUP
Telefon bimbit Syamila memancarkan isyarat. Telefon itu diangkat dan ditekapkan pada telinga kanannya.’Alimin sedang bercakap.
“Kakak, kawan kita, … Ramlah Syakir telah tidak ada lagi,”kata ‘Alimin.
“Ia, ‘Alimin, kakak telah tahu, Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un,”sahut Syamila. Menangis.
“Dia telah meletupkan keretanya”Kata ‘Alimin.
“Ia, adikku,”sahut Syamila dalam tangisnya.
“Dia telah menelefon saya beberapa saat sebelum dia meletupkan keretanya,” jelas ‘Alimin.
“Ia, adikku,”sahut Syamila dalam gelombang duka.
“…dia minta saya supaya tidak menutup telefon saya, ….saya dapat mendengar bom itu meletup, kakak…,” jelas ‘Alimin lagi.
“Allahu Akbar,”suara Syamila dalam keluhan.
“Insya Allah, …jihad sucinya diterima oleh Allah,”kata ‘Alimin.
“…dia telah pergi, seorang syahidah,…dia membawa kasihnya kepada kamu,adik,”kata Syamila dalam tangisan.
“Ia, kakak, Allah lebih sayangkan dia,”sahut ‘Alimin.
“ Ia,…kita entah bila pula,”kata Syamila.
“Dalam keadaan sekarang, kakak, pada bila-bila masa boleh berlaku…,”sahut ‘Alimin.
“Allah berkuasa atas segala-gala, … inna lillah wa inna ilahi raji’un,”suara Syamila lembut. Lemah.
“Apa khabar Umar Safwan, kakak?”Tanya ‘Alimin.
“…baik, ini…, dia sedang tidur atas riba kakak,”kata Syamila.
Syamila mencium pipi kanan anaknya.Hatinya lantas teringatkan Abbas Marwan. Pada wajah anaknya ada cahaya wajah suaminya.
“Kakak, baiklah, kami hendak ke markas.., orang-orang kita akan mengambil mayat Ramlah Syakir…, akan dikebumikan di sana,”kata ‘Alimin.
“Baik, …tapi, bolehkah dapat ambil?”Tanya Syamila.
“Insya Allah,..kakak,…Lukman dan Mahmud cari jalan, …penjaga rumah mayat di sana senang berunding,”jawab ‘Alimin.
SAMBIL MENCIUM
PIPI AN AKNYA
Syamila melatakkan anaknya atas sofa.Wajah anaknya direnung penuh mesra.Wajah aruah suaminya, Abbas Marwan terbayang lagi pada wajah bayi itu. Sambil mencium pipi anaknya, dia melagukan kalimat-kalimat Quran dalam rentak march – tentera jihad:
“…hai anakku,
Jangan puteraku,
Jangan menyengutukan Allah,
Sesunguhnya Umar Safwan,
Mempersekutukan Allah,
Benar-benar zalim yang besar.
Al maqla minal maqli, ya, haram!
Allah telah perintahkan manusia;
Berbuat baik kepada ibu bapa.
Al maqla minal maqli, ya, haram!
Ibu telah hamil dalam keadaan,
lemah, yang bertambah-tambah,
dan menyusukannya dua tahun.
Al maqla minal maqli ya, haram!
Firman Allah;
bersyukurlah kepada-Ku,
Dan dua ibu bapamu,
Hanyalah kepada-Ku,
Tempat kembali.
Ya, Rabbul alamin! Ya, Rasul!

Stesen televisyen di sebuah negara Arab menyiarkan berita bergambar, seorang mujahid Islam, Osama bin Laden sedang berucap memberi amaran kepada Amerika dan sekutunya, British. Wajahnya berseri. Tidak terbayang pada wajahnya perasaan takut. Dari dua biji matanya menterjemahkan kepada dunia; dia seorang yang berani, tabah dan kuat imannya kepada Allah.
“…dia seorang pejuang Islam sejati,…di seluruh dunia ada berjuta-juta orang Islam bersemangat Osama bin Laden,”kata Said Ali kepada beberapa orang anggota Pergerakan Islam, di Faluja.
“Ia, kita bunuh orang-orang Amerika,” kata seorang lelaki berwajah garang.
“…orang-orang Iraq jadi petualang, tali barut Bush, Blair kita akan bunuh,”sahut seorang lelaki yang sedang memanggul senjata automatik.
“Bush tuduh kita orang Islam, pengganas, penjahat…,”kata Said Ali.
“…bohong, …Bush, dialah bapa pengganas dunia,”sahut lelaki yang memanggul senjata automatik.
“…Amerika, British,…kuffar lain menjajah, menakluki bumi kita, bumi umat Arab, bumi umat Islam di Asia, Pattani, …tetapi bila umat Arab, umat Islam menentang mereka,…mereka menuduh umat Islam pengganas,”Kata Said Ali.
“ Bush jahanam. Blair jahanan, …PBB tak betul, OIC tak kuat, NATO zalim,”kata seorang lelaki berjambang.
“Ia, PBB, OIC, NATO bertanggungjawab,”sahut Said Ali.
“Osama bin Laden menjadi hero dunia. Namanya tercatat dalam sejarah dunia. Bertahun-tahun, bahkan berabad-abad akan datang, pelajar, sejarawan, cendekiawan akan mengkaji susur galur hidupnya,” kata seorang lelaki tua yang menjadi penasihat kepada pemuda-pemuda Islam yang berani mati.
DITINTIP DAN DIBURU
PENGANALISIS CIA
Telefon bimbit Said Ali memancarkan isyarat. Telefon ditekapkan ke telinga kirinya. Wajahnya berseri dan tawanya tertahan-tahan. Suara parau dalam telefon.
“Berapa orang tentera Amerika terbunuh?”Tanya Said Ali.
“Lima terbunuh, dua orang cedera parah, …seorang lagi kita dapat tawan,”suara dalam telefon.
“…serang hendap atau bom?”Tanya Said Ali.
“…bom, bom labu tanah, kereta buruk,”jawab suara parau.
“Bagus, kita berjaya, Allahu Akbar,”suara Said Ali memberi perangsang.
“Ia, kita berjaya, alhamdulillah,”sahut suara parau.
Pejuang-pejuang yang mengelilingi Said Ali melaungkan kalimat-kalimat, “Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!”
“Saudara- saudara tau, Osama bin Laden telah diintip dan diburu Penganalisis CIA, Michael Scheuer sejak tahun ’80 higga ’99, tetapi tidak berjaya,” Said Ali memberitahu pejuang-pejuang berani mati.
“…dia macam wali Allah, susah menjejaknya,”kata penasihat pejuang berani mati.
“Ia, macam wali Allah,”sahut lelaki memanggul senjata automatik.
“…jika kamu menolong Allah, Allah akan menolong kamu…,”sahut penasihat.
“Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berperang pada jalan Allah,”kata seorang pejuang sambil mengangkat sebutir bom labu tanah.
“…untuk bunuh askar mana?”Tanya penasihat.
“Askar British,”jawab pejuang itu.
“Jangan kamu mengikuti orang-orang kafir, jihadlah terhadap mereka dengan Quran, deng jihad yang besar,” kata penasihat pejuang berani mati.
“Ramai askar Islam Beritish bantu kita,”kata penasihat.
“Ia, rakan kita, syahidah Ramlah Syakir banyak mendapat bantuan dari askar British,”sahut lelaki memanggul senjata automatik.
“Ia, kita banyak mendapat senjata,… peluru dari askar British yang Islam…,”kata Said Ali.
“Mereka banyak bekerjasama dengan kita,” kata askar memanggul senjata automatik.
“…tentera Amerika yang beragama Islam banyak membantu kita, …macam kpt. Alice Carson,…dari dia kita mendapat tahu pergerakan tentera Amerika,”kata penasihat pejuang berani mati.
“Di mana dia,?”Tanya lelaki memanggul senjata automatik.
“Di khemah kita di utara,…Amerika syarikat sangka dia telah mati,”jawab penasihat pejuang berani mati.
“Bagus,…dia telah menikah dengan orang kita, Ali Rashid,”sahut seorang pejuang.
BERSAMJA
SENJATA AUTOMATIKNYA
Pada satu petang, kpt. Alice Carson memberi mesej kepada pihak Pergerakan Islam, dia akan menyertai lima orang askar Amerka gerakan biasa di sebuah kampung di Basrah. Mereka menaiki sebuah trak. Pada waktu trak mereka tiba di sebuah jambatan, pejuang-pejuang Islam telah menyerang terak tersebut.
Beberapa saat sebelum pejuang-pejuang Islam melancarkan serangan, kpt. Alice Carson telah terjun dari traknya. Bersama senjata automatiknya, dia berguling ke dalam parit tepi jalan di situ. Sebutir peluru mortar meletup dan hujan peluru telah menjilat trak tersebut. Terak terbakar. Rentung. Semua askar Amerika telah terbunuh. Tubuh mereka bagaikan ketul-ketul kayu arang.
Kpt. Alice Carson telah di bawa oleh pejuang-pejuang Islam ke sebuah tempat persembunyian. Di sana kpt.Alice Carson menukarkan uniformnya dengan jubah hitam dan kepalanya berbungkus dalam selendang warna hitam juga.Tidak ada sesiapa yang menyangka dia seorang gadis Amerika.
Selama dua minggu kpt.Alice Carson bersama pejuang-pejuang Islam. Banyak rahsia-rahsia pergerakan askar Amerika, jadual-jadual lawatan ketua-ketua pasukan tentera-tentera Amerika telah di dedahkan kepada pejuang-pejuang Islam.
“… Tidak semua orang Amerika memusuhi orang Islam, tetapi Bush musuh umat Islam, … Bush dan kuncu-kuncunya dan Yahudi merancang memusnahkan umat Islam,”kata kpt. Alice Carson dalam satu ceramah kepada pejuang-pejuang Islam.
“Kami, belia-belia Islam dipaksa menyertai pasukan tentera untuk mempertahankan negara,…tetapi pemerintah menggunakan kami untuk membunuh umat Islam,”katanya lagi.
Tiga minggu kemudian, kpt.Alice Carson telah bertemu semula dengan sahabat lamanya, Ali Rashid. Mereka telah menuntut di sebuah kolej tentera, di Amerika Syarikat beberapa tahun lalu. Allah mentakdirkan, pertemuan mereka dalam kancah peperangan di Iraq, hati masing-masing berkembang bunga-bunga cinta yang indang dan harum.
“Saya tidak akan pulang ke Amerika lagi, saya cintakan kamu, Rashid,”kata kpt. Alie Carson kepada kekasihnya.
“…ia, kita dua kekasih, saya mahu Alice menjadi isteri saya, …saya tidak mahu berpisah dengan kamu,” sahut Ali Rashid.
Wajah kpt. Alice Carson ceria. Dua biji matanya yang biru laut memancarkan cahaya cinta suci lagi ikhlasnya kepada pemuda Arab itu.
“…bagaimana, kita menikah muta’ah?”Tanya Ali Rashid.
“Ha, nikah muta’ah,…saya tidak mahu nikah yang menjamin ikatan kita suami isteri, …nikah mutaah tidak menjamin cinta kita dan hubungan kita sebagai suami isteri,” jawab kpt.Alice Carson.
“Ia, sungguh kata kamu, … sayangku,”sahut Ali Rashid.
Mereka telah dinikahkan oleh seorang hakim Islam, dalam sebuah masjid di suatu tempat terpencil. Pernikahan aitu telah dihadiri oleh kira-kira sepuluh orang pejuang Islam. Sebuah kitab suci Quran menjadi mas kahwin kpt.Alice Carson.
“ Sayang, saya mahu buktikan…,” kata kpt.Alice Carson kepada suaminya.
“Apa sayang?”Tanya suaminya.
“…Allah berfirman,maksudnya, …apakah kamu menyangka yang kamu akan masuk syurga, pada hal di sisi Allah belum nyata kamu dari orang-orang berjihad dan dari orang-orang yang sabar,”jawab kapitalis Calon.
“Sayang sanggup mati syahid macam saya?” Tanya Ali Rashid.
“Ia, mengapa tidak, kita telah menjadi satu tubuh dan satu jiwa?”Tanya kpt.Alice Carson pula.
“Ia, sayang,…kita berjihad pada jalan Allah dengan sebenar-benar jihad, …itu yang Allah kehendaki,”sahut Ali Rasahid.
“Ia, sayang,…kita milik Allah, kepadanya tempat kita menyerah diri,”sahut kpt.Alice Carson.
(Sedutan dari manuskrip novel, Cinta dan Jihad, oleh: Mokhtar Petah)

No comments: