Sunday, February 3, 2013


HJAK EHWAL POLITIK UMNO GUNA ISU NAMA ’ALLA’ UNTU MENANG
 PILIAHAN RAYA UMUM KE - 13Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mendakwa isu kalimah ALLAH yang menjadi pertikaian mutakhir ini adalah mainan politik Umno menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
“Ini kerja Umno. Mengaku Islam… bawa isu kalimah ALLAH musim pilihan raya. Nak pancing undi guna kalimah ALLAH,” katanya pada sidang media di Himpunan Perdana Ummah bersama Pas di sebuah hotel dekat ibu negara, hari ini.
Jelas Hadi, keputusan dibuat Majlis Syura Pas berkaitan dengan penggunaan kalimah ALLAH oleh bukan Islam sudah cukup jelas, namun ia dimanipulasi oleh pihak-pihak tertentu termasuk sesetengah media sehingga ia menimbulkan kebimbangan rakyat.
“ALLAH tak boleh diterjemahkan. Dalam masa sama ALLAH digunakan bukan Islam ditempat dia, itu hak kamu. Salah gunakan, itu tak boleh.
“Ia ada beza dan kita kena faham. Majlis Syura Ulama buat keputusan perkataan ALLAH tidak boleh diterjemah. Perkataan ALLAH tak boleh salah guna. Kalau kamu nak (kalimah) ALLAH dalam bangsa kamu, itu hak kamu. Dipotong-potong kenyataan ini dan dilaga-lagakan,” tegas beliau.
Cadangan penggunaan kalimah ALLAH dalam Bible versi bahasa Melayu dibangkitkan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam ucapan sempena sambutan Hari Natal lalu.
Pakatan Rakyat yang berbincang pada 8 Januari memutuskan kalimah ALLAH boleh digunakan oleh bukan Islam asalkan ia tidak disalahgunakan.
Pendirian Hadi yang mewakili Pas dalam mesyuarat itu disambut baik oleh Majlis Pakatan Rakyat.
Namun Majlis Syura Pas yang bermesyuarat pula memutuskan bahawa kalimah ALLAH adalah hak eksklusif untuk orang Islam sahaja dan tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa.
Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Hadi kemudiannya akur dengan pendirian Majlis Syura Pas itu.
Semalam, Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata Pas sepatutnya mempertimbangkan keputusan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat mengenai kalimah ALLAH dan bukan oleh Majlis Syura Ulamanya.
Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, PR sudah bersetuju dengan penggunaaan kalimah ALLAH dalam kalangan bukan Islam tetapi hanya Pas yang tidak bersetuju menerusi Majlis Syura.
Hadi bagaimanapun ketika ditanya berhubung perkara itu meminta media merujuk kepada kenyataannya yang dikeluarkan dalam Harakah.
Menerusi semakan yang dibuat di laman web Harakahdaily.net, kenyataan media yang dikeluarkan pemimpin itu hanyalah yang bertarikh 14 Januari lalu dan dirasakan tidak relevan bagi menjawab ketidakpuasan hati Karpal bersabit isu tersebut.
Karpal semalam berkata, DAP kesal dengan kenyataan Pas yang mengesahkan bahawa isu penggunaan kalimah ALLAH dalam kalangan bukan Islam sudah selesai.
“Saya kesal dengan kenyataan itu. Isu ini belum selesai dan DAP tetap dengan pendiriannya.
“Kita masih meminta Majlis Syura Pas untuk mempertimbangkan supaya kalimah ALLAH boleh digunakan oleh orang bukan Islam,” katanya.
Karpal juga menafikan ada berbincang mengenai hal itu ketika Nik Aziz berkunjung ke kediamannya minggu lalu.
 ***********************************************************


KISAH BENAR.

                                SUAMI TIDAK KENANG BUDI

’Hajah Zaharah, 49 tahun, telah dua bulan, terlantar sakit marah usuz dan saraf otak, di hospital.Harapan nipis, dia  akan sembuh dari penyakit yang menderanya. Para doktor pakar, sekadar pendapat masing - masing (Allah Maha Kuasa), dia tidak mungkin meninggal dunia tidak lama lagi.’
Pada hari - hari didera kesakitan, Haja Zaharah rindukan suaminya, Amir (bukan nama betul), lulusan universiti di negara ini. Dia  menjalankan perniagaannya sendiri. Maju.
”... tak apa,Ami tak jengun Zah, Zah syukur kepada Allah, Amir dulu kerja peon di pejabat syarikat tempat Zah kerja ..., lepas kita kahwin, Zah bantu Amir belaja ..., dengan duit Zah Amir telah melanjutkan pelajaran ke universiti, Amir tamat, Amir berjaya ..., saya syukur kepada Allah,” suara Hajah Zahara dalam keluhannya.
Hampir sebulan suami HajahZaharah tidak datang menjenguknya.
Pada satu petang, suami Hajah Zaharah datang. Dia membawa Satu sampul surat besar.
Pada ketika Amir duduk di atas kerusi, di sisi katil isterinya, dia berkata kepada isterinya: ”Zah, ini Amir bawa surat cerai ..., Amir cerai Zah talak satu ..., Amir nak kahwin dengan juururawa, Mahyun.
“... Allahu Akbar ..., ooo, Mahyun yang rawat Zah dulu tu?” Hajah Zaharah bertanya.
”Ia, dia cintakan Amir ..., kami akan kahwin...,” jawab Amir.
”Tak apalah Abang Amir, mana abang fikir baik, Zah rela ...,” kata Hajah Zaharah. Tanpa tangisan.
Amir bangun. Tanpa bersalaman dengan beas isterinya, dia melangkah pergi.
Hajah Zaharah menelan dukanya sendiri.
(Cerita ini dari seorang wanita bekas pegawai tinggi, di sebuah syarikat milik kerajaan).

No comments: